Η κρέπα Suzette και η ιστορία της

Η Crepe Suzette θεωρείται ως η ποιο διάσημη κρέπα στο κόσμο η οποία ουσιαστικά είναι ένα τυπικό Γαλλικό επιδόρπιο που αποτελείται από μια κρέπα που περιέχει ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρετε φλαμπέ με λικέρ.

Για την προέλευση του πιάτου έχουν δημοσιευτεί διάφορες εκδοχές. Αυτές αναφέρουν ένα ατύχημα στη κουζίνα που είχε σαν αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά η κρέπα αφού έπεσε επάνω λικέρ με αποτέλεσμα να φλαμπαριστεί.

Το ατύχημα αυτό συνδέεται πάντα με το όνομα του Henri Charpentier που αναφέρεται άλλοτε ως Maitre του Monte Carlo's Caféé de Paris περί τα τέλη του 19ου αιώνα, άλλοτε ως προσωπικός σεφ του John Rockefeller (1839 - 1937) ο οποίος ήταν αμερικανός βιομήχανος, φιλάνθρωπος και ένας από τους ισχυρότερους & πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και άλλοτε ως βοηθός σερβιτόρου πάλι στο Monte Carlo's Caféé de Paris, που θεωρείται και επικρατέστερη εκδοχή λόγω το ότι αυτό δημοσιεύτηκε στην αυτοβιογραφία του Henri Charpentier.

Οι αναφορές για την προέλευση της ονομασίας της κρέπας suzette συμφωνούν ότι το παραπάνω ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια προετοιμασίας σερβιρίσματος κρέπας στον Πρίγκιπα της Ουαλίας και μελλοντικό βασιλιά Εδουάρδο τον VII του οποίου το όνομα της συντρόφου του ήταν Suzette.